Testosteron Test

Testosteron tillskott

Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män. Under en pojkes pubertet orsakar testosteron tillväxten av kroppshår, muskelutveckling och djupare röst. Hos vuxna män kontrollerar den sexlusten, upprätthåller muskelmassa och hjälper till att göra spermier. Kvinnor har också testosteron i kroppen, men i mycket mindre mängder.

Ett testosteronnivåstest kan användas för att diagnostisera flera tillstånd, inklusive:

  • Minskad sexlust hos män
  • Infertilitet
  • Erektil dysfunktion
  • Tumörer i testiklarna
  • Tidig eller försenad pubertet hos pojkar

Vad händer under ett testosteron test?

Testosteron Test

Den medicinska personalen tar ett blodprov först stroke ett elastiskt band runt överarmen för att stoppa blodflödet, vilket gör venen större och lättare att injicera i. Nålen sätts sedan in i venen. Mer än ett nålstick kan behövas. Ett rör är fäst på nålen för att fylla den med blod. När tillräckligt mycket blod har samlats in avlägsnas nålen och ett bandage placeras på injektionsområdet. Denna process tar vanligtvis cirka fem minuter.

Det finns väldigt liten risk för blodprov. Du kan ha lätt smärta eller blåmärken på platsen där nålen sattes in, men de flesta symtom försvinner snabbt. Män som diagnostiseras med låga testosteronnivåer kan dra nytta av testosteron tillskott, som föreskrivs av sin vårdgivare

Resultat av testosteron test

Hos män kan en hög nivå av testosteron orsakas av cancer i testiklarna eller binjurarna.
Hos pojkar yngre än 10 år kan en hög nivå av testosteron betyda tidig pubertet, en tumör i testiklarna eller ett onormalt beteende binjur.

Hos män eller pojkar som har gått genom puberteten kan en låg nivå av testosteron orsakas av ett problem med testiklarna, såsom långsam utveckling av, en skada på eller brist på testiklar. Det kan också orsakas av behandling med det kvinnliga hormonet östrogen, ett problem med hypofysen eller många långvariga sjukdomar.

En låg testosteronnivå hos män kan också orsakas av vissa ärftliga sjukdomar som Downs syndrom, leversjukdom eller behandling av cancer i prostatakörteln. Långvarig alkoholanvändning kan orsaka en låg testosteronnivå.

Att vara mycket överviktig, ha långvarig kronisk smärta eller ta vissa smärtstillande medel kan sänka nivån av könshormonbindande globulin. Detta minskar också den totala testosteronnivån.