Testosteron brist

Testosteron brist

Testosteron är ett hormon som produceras av testiklarna och binjurarna som har ett brett spektrum av åtgärder i hela kroppen.

Testosteron är viktigt för att upprätthålla muskelmassa och benstyrka, liksom för hårutveckling och sexuell funktion. Låg testosteron kan producera symtom såsom minskad energi, dåligt fokus, depression, låg libido, och erektil dysfunktion, för att nämna några exempel. Testosteronbrist kännetecknas av låga testosteronnivåer samt ett eller flera av följande symtom. Hos män i 50-årsåldern, testosteron otillräcklighet är utbredd, påverkar cirka 7 procent av befolkningen, och prevalensen ökar med åldern.

I vissa situationer, testiklar kan inte producera tillräckliga mängder testosteron. Ibland hjärnan kanske inte producerar tillräckligt med luteinizing hormon, som är ansvarig för att signalera testiklarna att börja producera testosteron. Båda dessa sjukdomar kan orsakas av sjukdom, trauma, exponering för kemikalier som kemoterapi eller genetiska predispositioner. Låg testosteron har också varit relaterade till kroniska sjukdomar såsom diabetes, fetma, anemi, och HIV-infektion, bland andra. Användningen av vissa läkemedel, såsom smärtstillande medel, kortikosteroider, och anabola steroider, kan orsaka testosteronnivåer att falla under det normala.

Naturliga sätt att öka testosteron

Lägg till Zing i dina måltider

När det gäller matlagning och äta är lök och vitlök dina bästa vänner i köket och sovrummet. De hjälper dig att producera fler och bättre spermier. Båda ökar mängden av ett hormon som stimulerar produktionen av testosteron i kroppen. Dessutom innehåller båda betydande koncentrationer av en naturlig växtkomponent som kallas flavonoider, vilket skyddar dina små simmare från skada.

Stapla på proteinet

Du kan välja mellan en mängd olika proteiner som magert nötkött, kyckling, fisk och ägg. Protein kan också hittas i tofu, mandel och frön. Försök att konsumera 5 till 6 uns vatten varje dag, men den mängd som är bäst för dig kan variera beroende på din ålder, kön och aktivitetsnivå. Du skapar mer av en kemikalie som binder till testosteron när du inte konsumerar tillräckligt av dessa näringsämnen, vilket innebär att du har mindre testosteron tillgängliga för att uppnå sin funktion.

Gå fisk

Lax, tonfisk och makrill är exempel på fet fisk som har hög D-vitaminhalt. Det anses vara en naturlig testosteron booster eftersom det är viktigt i syntesen av testosteron.

Mer magnesium

Detta mineral förhindrar ett protein från att bilda ett bindande komplex med testosteron. Som ett resultat, vad hände? Ditt blod innehåller ännu mer av de användbara man-saker som du kan använda. Spenat är en bra källa till magnesium. Mandlar, cashewnötter och jordnötter är också utmärkta källor till E-vitamin.

Beställ ostron

Det finns en bra anledning till att dessa blötdjur betraktas som utmärkta källor till fertilitet. De innehåller ungefär fem gånger den mängd zink som rekommenderas för en vanlig kost. Detta mineral hjälper till vid produktion av testosteron av kroppen. Det finns också i kött- och bönor. Dessutom används det ofta vid beredning av morgonflingor.

Välj granatäpple

Istället för apelsinjuice, börja dagen med ett glas juice från denna gamla sjaskiga frukt. Det hjälper till att öka nivåerna av könshormoner såsom testosteron genom att sänka mängden stresshormoner såsom kortisol i kroppen. Dessutom kan det minska ditt blodtryck och förbättra ditt humör!

Diet ner

En medelhavsdiet kan hjälpa dig att upprätthålla en hälsosam vikt samtidigt som du skyddar dig mot insulinresistens, vilket är förknippat med minskade T-nivåer. Dessutom, när dina testosteronnivåer är låga, dina fettnivåer stiger, vilket kan leda till att din kropp inte använder insulin ordentligt. Du har förmågan att bryta det här mönstret.

Mättade fetter bör ersättas med hälsosamma fetter som olivolja, avokado och mandel. Välj magert kött och hälsosamma korn framför bearbetat kött och korn. Konsumera mycket grönsaker och frukter.

Backa från ölen

Det tar bara 5 dagar av regelbundet drickande för att se en minskning av dina testosteronnivåer. Många aspekter av kroppens hormonsystem kan störas av alkoholkonsumtion. Tunga drinkare kan ha mindre testiklar, gles bröst och skägg hår, och större mängder av det feminina hormonet östrogen i sina kroppar, bland annat.

Använd glas, inte plast

Var noga med att välja den behållare där du ska lagra dina rester. Känd som Bisphenol-A (BPA), det är en kemikalie som kan hittas i vissa plaster, burkar och andra livsmedelsförpackningar. Det har potential att störa din hormonproduktion. De som arbetade i närvaro av BPA dagligen i sex månader hade lägre testosteronnivåer än män som inte gjorde det.

Bygg din styrka

Koncentrera dina ansträngningar på att stärka dina muskler. Gå till gymmet och träna i viktrummet, eller hyr en personlig tränare för att vägleda dig genom en regim på träningsutrustningen. Konditionsträning är fördelaktigt, men det ökar inte testosteronnivåer på samma sätt som styrketräning gör.

Få tillräckligt med ZZZs

När du somnar, din kropp ökar produktionen av testosteron. Nivåerna når sitt max när du börjar drömma och stanna där tills du vaknar. Emellertid, När du bara får 5 timmars sömn, dina testosteronnivåer kan minska med upp till 15% under dagtid. Gör ett försök att sova i 7 eller 8 timmar varje natt, även om det innebär att omorganisera ditt schema eller begränsa dina aktiviteter sent på kvällen.

Testosteronbrist kvinnor

Testosteron är ett hormon som tillhör androgenhormonfamiljen. Det kallas ofta för ett “maskulint” hormon. Kvinnor, å andra sidan, har testosteron i sina system också.

Obalansen av antingen för mycket eller för lite testosteron i en kvinnas kropp kan ha en negativ inverkan på hennes allmänna hälsa. Följande är några av de uppgifter testosteron gör i en kvinnas kropp:

Att skapa nya blodkroppar är en process.
Öka sin libido
Har en inverkan på follikelstimulerande hormoner, vilket kan påverka reproduktionen.

Kvinnlig testosteronproduktion, enligt Department of Health and Human Services i delstaten Victoria, Australien, är vanligtvis beroende av hennes ålder. När en kvinna fyller 40 år har hennes nivåer av androgener sjunkit med mer än 50 procent.

Läkare lär sig fortfarande en hel del om låg testosteron hos kvinnor och de behandlingar som finns tillgängliga för låg testosteron. Nya terapier, å andra sidan, undersöks för att se om de kan hjälpa kvinnor som lider av låga testosteronnivåer.

Testosteronbrist symtom

När testosteronproduktionen sjunker betydligt under normala nivåer, en mängd olika symtom kan förekomma. Testosteron brist symtom kan manifestera sig på olika sätt. Här är 12 indikationer på lågt T hos män du bör vara medveten om.

Låg sexlust

Hormonet testosteron är viktigt i utvecklingen av manliga libido (kön önskan). Vissa män kan märka en minskning av sin sexuella lust när de blir äldre. Någon med lågt T, å andra sidan, kommer sannolikt att märka en mer dramatisk minskning av deras önskan att ha sex.

Svårigheter med erektion

Medan testosteron ökar en mans sexuella lust, Det hjälper också till att uppnå och upprätthålla en erektion samt. Testosteron inducerar inte erektion på egen hand, men det aktiverar receptorer i hjärnan som orsakar produktionen av kväveoxid att uppstå.

Kväveoxid är en molekyl som hjälper till att initiera en sekvens av kemiska processer som krävs för att erektion ska ske. I händelse av att testosteronnivåerna är för låga, en man kan ha svårt att få erektion före samlag eller uppleva spontana erektioner under sex (till exempel under sömnen).

Emellertid, testosteron är helt enkelt en av flera variabler som bidrar till uppnåendet av tillfredsställande erektioner. Relevansen av substitutionsbehandling med testosteron vid behandling av erektil dysfunktion är fortfarande uppe i luften, enligt forskningen.

Låg spermavolym

Testosteron är involverad i bildandet av sperma, som är en mjölkig vätska som hjälper till att rörelsen av spermier och är nödvändig för befruktning. I många fall kommer män med lågt T att märka en minskning av mängden spermier under utlösning.

Håravfall

Testosteron är involverad i en mängd olika kroppsliga processer, inklusive skapandet av hår. För många killar är skallighet en normal del av åldrandeprocessen. Medan det finns en inneboende komponent i skallighet, män med låg T kan också uppleva en förlust av kropp och ansiktshår som ett resultat av deras tillstånd.

Trötthet

De som har låg T har klagat på svår trötthet och en minskning av deras energinivåer. Om du ständigt är trött, trots att du har gott om sömn, eller om det är svårt för dig att hålla dig motiverad att träna, kan du lida av låg sköldkörtelfunktion.

Förlust av muskelmassa

Med tanke på att testosteron är involverad i muskelutveckling, män som har låg testosteron kan uppleva en minskning av muskelmassa. Studier Enligt resultaten av Trusted Source, testosteron påverkar muskelmassa men inte nödvändigtvis styrka eller funktion.

Ökat kroppsfett

Det är möjligt för män med låg T att gå upp i vikt samt få fett. Gynekomasti, eller svullen bröstvävnad, är ett tillstånd som de kan utveckla i synnerhet. Denna inverkan, man tror, orsakas av en hormonell obalans mellan testosteron och östrogen i mäns kroppar.

Testosteron tillskott

Bra exempel på testosteron tillskott består av:

Androsurge (androsurge)

Androsurge, tillsammans med dess syskontillskott Primasurge, är en testosteron booster som har varit populär under lång tid. Trots att de verkar vara jämförbara är Androsurge överlägsen de två alternativen.

Den innehåller vitaminerna D och zink, medan Primasurge inte gör det. Emellertid, medan de är nödvändiga, Om du har brist på någon av dem, ditt testosteron kommer att minskas (och brist är vanligare än du kanske tror!).

Zhou Boost Elit

När det gäller att öka dina testosteronnivåer, Zhou Boost Elite tar en unikt östlig strategi. Vissa konventionella förbättringar, såsom bockhornsklöver och Tribulus Terrestris, är tillgängliga; Ändå har några asiatiska kryddor en roll i Zhou detaljer, varav den mest anmärkningsvärda är Panax ginseng, Tongkat Ali och Yohimbe bark.

Oöverträffade labb testWorx

TestWorx ger betydande mängder av vitaminerna B3, B6 och B12. Låga testosteronnivåer kan orsakas av brist i vissa ämnen. TestWorx tenderar också till zinknivåer; emellertid, Det tar inte itu med en annan potentiell orsak till låg testosteron och de tillhörande biverkningarna: en brist i D-vitaminet.

Om du bor i ett soligt område eller tar D-vitamintillskott, Du bör inte behöva oroa dig. TestWorx begränsade blandning innehåller Tribulus Terrestris, maca rot, nässel rot och andra naturliga koncentrat som har visat sig främja testosteron produktion; men bockhornsklöver frö är iögonfallande frånvarande från formeln. Fans av det inhemska koncentratet måste söka någon annanstans för en liknande upplevelse.

TestoBoost (testoboost)

TestoBoost har en tvådelad strategi: först bekämpar den eventuella mineralbrister med zink och magnesium, och sedan innehåller den några ryggradsbaserade proprietära förbättringar relaterade till testosteron, muskeltillväxt, grus och vitalitet i formeln. Såg palmetto, kåt get gräs, lång jack och Tribulus Terrestris är bara några av de växter som utgör denna grupp.

Är det effektivt? Analytiker tror att detta är sant. Kunderna uttrycker glädje över sin ökade karisma, förbättrade träningsutförande och ökade energinivåer.

MuscleTech Alpha Test

I de flesta fall, Detta är en hemlagad blandning som kretsar på de mest väletablerade testosteron sponsorer. Tillägget innehåller zink, liksom en betydande 300 mg bockhornsklöver koncentrat och Tribulus Terrestris, även om det har lite i vägen för näringsämnen och icke-zink element.

På off chansen att du framgångsrikt har etablerat en balanserad ätregim och komplettera rutin som adresserar de andra mer grundläggande brister som kan bidra till låg testosteron, detta objekt kan vara ganska fördelaktigt för dig.

Testosteronbrist orsaker

Det är dock möjligt att identifiera en särskild orsak till testosteron otillräcklighet i vissa situationer, dock. För att ge ett exempel, överdriven utsöndring av en eller flera hypofyshormoner kan orsaka testosteronproduktion eller tillgänglighet att minskas eller elimineras helt och hållet.

Majoriteten av tiden, emellertid, Det finns ingen identifierbar orsak till testosteron otillräcklighet. I dessa situationer, testosteron substitutionsterapi är vanligtvis ett framgångsrikt terapeutiskt alternativ att överväga.

Testosteronbrist män

Män som lider av testosteron brist syndrom (även känd som hypogonadism) har låga nivåer av testosteron i sina kroppar, som är det viktigaste hormonet för manlig reproduktion. Majoriteten av patienterna med denna sjukdom är äldre män, men yngre människor kan också drabbas för ett antal orsaker.

Trots det faktum att ordet “andropause” ofta används för att hänvisa till detta villkor, är det felaktigt. I motsats till klimakteriet, testosteron utarmning syndrom är inte en naturlig del av åldrande processen.

Mäns sexlust, muskelmassa, och mental och fysisk vitalitet påverkas alla av testosteronnivåer i sina kroppar.

Testosterontillskott kvinnor

Testosteron kosttillskott för kvinnor inkluderar:

D-vitamin

Flera nyligen genomförda studier, inklusive en publicerad i Journal of Steroid Biochemistry and Molecular BiologyTrusted Source, har hittat en länk mellan D-vitaminnivåer och testosteronnivåer. Män som hade brist på D-vitamin hade lägre testosteronnivåer än de som inte hade brist på vitamin.

Enligt resultaten av denna studie, öka D-vitaminnivåer kan bidra till ökningen av testosteronnivåer. D-vitamintillskott finns i form av piller eller en aktuell lösning.

Ashwagandha (engelska)

Ashwagandha är en flerårig växt som växer året runt. De terapeutiska egenskaperna hos denna växt kan hittas i både rötterna och frukten.

Enligt en forskning för 2019

Trusted Source undersökte effekten av ashwagandha på hormonnivåer i övervikt och milt trötta killar i åldern 40-70 år som också var överviktiga. En grupp fick placebo, medan den andra fick ashwagandha som behandlingsalternativ.

Forskarna upptäckte att testosteronnivåerna hos de människor som tog ashwagandha växte med 14,7 procent högre än testosteronnivåerna hos deltagarna som tog placebo.

D-asparaginsyra

När det gäller testosteronsyntes och frisättning, denna aminosyra är viktigt.

I en tidigare studieTrusted Source, forskare administrerade en daglig dos av D-aspartate till 23 män i 12 dagar, vilket resulterade i en ökning av deras testosteronnivåer, enligt resultaten. För att bedöma om jämförbara resultat kommer att uppstå hos kvinnor måste ytterligare studier genomföras.

Testosteronbrist ledvärk

Ordet “ledbesvär” kan frammana bilder av artrit i ditt sinnes öga. Artrit kan orsaka både smärta och svullnad, som också kallas inflammation, av lederna (de områden där benen i kroppen möts).

Artrit är dock inte det enda tillståndet som kan orsaka ihållande smärta. Hormonella avvikelser kan också spela en roll i utvecklingen av ledvärk. Dessa avvikelser kan uppstå hos personer som har låga testosteronnivåer, som kallas “låg T.”

Din läkare kan göra en bedömning för att avgöra om ditt obehag orsakas av testosteronbrist, artrit eller ett annat orelaterat medicinskt problem.

Testosteronnivå hos män och kvinnor

Mängden testosteron en person har i kroppen kan förändras under hela sitt liv.

Nivåerna bestäms av en persons ålder, kön och allmänna hälsa. Generellt sett, killar har betydligt högre testosteronnivåer i sina kroppar än kvinnor.

Testosteron är ett hormon som tillhör androgenhormonfamiljen. Trots det faktum att testosteron främst är känd som ett manligt könshormon, kvinnor kräver specifika mängder testosteron samt. Majoriteten av testosteron, å andra sidan, omvandlas till könshormonet estradiol i den kvinnliga kroppen.

Hos män produceras testosteron av testiklarna, medan hos kvinnor produceras testosteron av äggstockarna.

Förutom att producera små mängder testosteron i båda könen, binjurarna genererar också mindre mängder östrogen.

Högt testosteron kvinna

Kvinnliga höga testosteronnivåer orsakas i allmänhet av en underliggande medicinsk sjukdom såsom polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller medfödd binjurehyperplasi, som båda är ärftliga tillstånd.

En person kan drabbas av en intersexstörning, i vilket fall de har kromosomala, hormonella eller fysiologiska könsskillnader som inte faller in i den traditionella, binära klassificeringen av man eller kvinna. Intersexuella tillstånd är sällsynta, men de förekommer. Överdriven testosteronnivåer hos kvinnor kan vara ett tecken på ett allvarligare medicinskt problem, såsom äggstockscancer eller binjurecancer, i vilket fall behandling bör sökas omedelbart.

Testosteronbrist test

Det mäter mängden testosteron som finns i blodet. Det används av din läkare för att diagnostisera problem som orsakas av ett överskott eller brist på testosteron. Det är ett hormon som genereras i testiklarna hos en man.

Under puberteten ökar testosteron storleken på en mans muskler, fördjupar sin röst, växer hår på bröstet och orsakar tillväxten av hans penis. Under en mans liv, hormonet AIDS i produktionen av spermier och upprätthållandet av hans sexlust.

Kvinnor producerar testosteron också, men i mindre mängder. Äggstockar är ansvariga för att producera det. Det bidrar till upprätthållandet av hormonell balans och regleringen av andra kroppsliga processer.

För mycket testosteron

Men som har höga testosteronnivåer kan drabbas av en rad obehagliga symtom samt potentiellt skadliga hälsoeffekter. Överskott av testosteron kan resultera i mer aggressivt och irriterande beteende, ökad akne och fet hud, förvärrad sömnapné (om du redan har det) och en ökning av muskelmassa, bland andra biverkningar. När du har en överdriven mängd testosteron coursing genom ditt system, Du kan ha en minskad spermieantal (på grund av minskad spermieproduktion) och krympande testiklar.

Testosteronbrist huvudvärk

Alla som någonsin har lidit av migrän eller klusterhuvudvärk förstår hur fruktansvärda och oskadliga de kan vara. Har du någonsin funderat över vad som kan orsaka den bländande våndan och andra symtom du upplever? Dina hormoner kan vara en
bidragande faktor.

Hormoner och huvudvärk är tydligt kopplade till kvinnor, enligt forskning. Periodiska fluktuationer i nivåerna av de kvinnliga hormonerna otrogna och progesteron uppstår runt menstruationstiden. Migrän huvudvärk kan utlösas av dessa förändringar.

Emellertid, En ökning av kvinnliga hormoner under graviditeten kan tillfälligt lindra migrän symtom under en kort tid. Dessutom har många kvinnor ett fullständigt upphörande av migrän efter att de når klimakteriet.