Progesteron brist

Progesteron brist

Progesteron är en typ av steroidhormon som produceras av en kvinnas endokrina körtel, efter ägglossning, under den andra perioden av menstruationscykeln.

Kvinnor som inte är gravida och har låg progesteron, därav progesteron brist, kan uppleva oregelbundna eller saknade perioder, känslomässiga störningar (särskilt ångest och sorg), värmevallningar, nattsvettningar, vaginal torrhet och huvudvärk eller migrän.

Progesteron tillskott

Liksom testosteron kosttillskott som relaterar till män, följande progesteron kosttillskott kan administreras till en kvinna som en del av hennes fertilitetsbehandling, vid följande typiska doser:

  • Crinone är 8% av totalsumman (vaginal gel, en eller två gånger per dag)
  • Endometrin (vaginala piller, 100mg 2-3x/dag)
  • Progesteron i en bärarolja (intramuskulär injektion, 50-100 mg en gång om dagen)

Lågt progesteron test

Ett lågt progesterontest (PGSN) kan hjälpa din läkare att avgöra om dina progesteronnivåer är onormalt låga eller inte. Detta är ett enkelt blodprov som inte behöver någon tidigare förberedelse.

Det är möjligt att testet kommer att avslöja varför du har svårt att bli gravid. Det kan också användas för att avgöra om du har ägglossning eller inte. PGSN-testet kan användas för att utvärdera effektiviteten av hormonbehandling eller hälsan hos en gravid kvinna som är i hög risk. Under graviditeten är progesteronnivåerna ofta större än de annars skulle vara. Om du väntar mer än ett barn är riskerna mycket större.

östrogen progesteron

Hypotalamus släpper progesteron och östrogen för att förbereda livmodern för menstruation.

Ägglossning sker när äggstockarna producerar ett enda ägg varje månad efter tonåren. Hypotalamus säger hypofysen att släppa gonadotrophins (follikel stimulerande hormon och luteinizing hormon). Dessa hormoner krävs för korrekt reproduktion, inklusive menstruationscykelkontroll.

Progesteron frigörs när ägget migrerar ner i röret. Corpus luteum, en övergående äggstockskörtel som produceras efter ägglossning, utsöndrar den. Progesteron förtjockar livmoderslemhinnan och förbereder kroppen för graviditet. Den försvinner när en dam inte är gravid.

Graviditet orsakar stora mängder östrogen och progesteron, vilket förhindrar ytterligare ägg från att utvecklas. Progesteron hämmar livmoderkontraktioner som kan skada det utvecklande embryot. Det hjälper också bröst att förbereda sig för amning.

Hypofysen släpper ut oxytocin, vilket inducerar livmoderkontraktioner. Äggstockarna utsöndrar relaxin, som lossar bäckenligamenten inför födseln.

Graviditet frigör fler hormoner än någon annan period i en kvinnas liv, men östrogennivåerna sjunker snabbt efter klimakteriet, vilket avslutar fertiliteten. Detta kan orsaka flera problem.

Progesteronbrist behandling

Följande är exempel på naturliga behandlingar för att öka låga progesteronnivåer:

  • Öka din konsumtion av progesteronbärande vitaminer B och C
  • Zinkrika livsmedel som musslor kan minska stress genom att släppa ut kortisol istället för progesteron när du är orolig.

Naturlig progesteron

För att få naturlig progesteron kan du köpa produkter tillverkade av sojabönor eller jams från sorten Diascorea uilosa, som finns i många butiker. När progesteron härrör från dessa källor kallas det bioidentical, vilket innebär att det är kemiskt likvärdigt med progesteron som produceras av en kvinnas kropp. Traditionella bords yams som finns i din lokala butik skulle inte ge samma fördelar.