Information om testosteron hormon behandling

Översikt över maskuliniserande hormonbehandling

Hej, jag är Dr Maddie Deutsch, docent i klinisk familj- och samhällsmedicin vid University of California – San Francisco (UCSF), och medicinsk chef för UCSF Transgender Care. I det här dokumentet kommer jag att ge en översikt över könsbekräftande maskuliniserande hormonbehandling, inklusive val, risker och okända förknippade med testosteron behandling.

När du förbereder dig för att börja behandlingen är det här en bra tid att tänka igenom vad dina mål är, eftersom tillvägagångssättet till hormonbehandling definitivt inte passar alla. Vill du komma igång direkt på en väg till maximala säkra effekter? Eller vill du börja med en lägre dos och låta saker gå långsammare? Kanske är ditt långsiktiga mål att söka mindre än maximala effekter och du vill vara kvar på en låg dos på lång sikt. Att tänka på dina mål hjälper dig att kommunicera mer effektivt med din läkare när du arbetar tillsammans för att kartlägga din vårdplan.

Många människor är angelägna om att hormonella förändringar ska ske snabbt – förståeligt så. Men det är mycket viktigt att komma ihåg att omfattningen av och hastigheten med vilken dina förändringar sker beror på många faktorer. Dessa faktorer inkluderar din genetik, åldern då du börjar ta hormoner och ditt allmänna hälsotillstånd.

Betrakta effekterna av hormonbehandling som en andra puberteten, och puberteten tar normalt år innan de fulla effekterna kan ses. Att ta högre doser av hormoner kommer inte nödvändigtvis att medföra snabbare förändringar, men det kan äventyra din hälsa. Och eftersom alla är olika kan dina läkemedel eller doser variera mycket från dina vänners eller vad du kanske har läst i böcker eller i onlineforum. Var försiktig när du läser om hormonregimer som lovar specifika, snabba eller drastiska effekter. Även om det är möjligt att göra justeringar av läkemedel och dosering för att uppnå vissa specifika mål, är det mesta som kroppen förändras som svar på hormoner mer beroende av genetik och ålder då du börjar, snarare än den specifika dosen, vägen, frekvens eller typer av mediciner du tar.

Medan jag kommer att tala om tillvägagångssättet för hormonbehandling hos transpersoner är mina kommentarer också tillämpliga på icke-binära personer som fick kvinnor vid födseln och som söker maskuliniserande hormonbehandling.

Det finns fyra områden där du kan förvänta dig förändringar när din hormonbehandling fortskrider: Fysisk, emotionell, sexuell och reproduktiv.

Fysisk

De första fysiska förändringarna du kommer att märka är att din hud blir lite tjockare och fetare. Dina porer blir större och det kommer att bli mer oljeproduktion. Du kommer också att märka att lukten från din svett och urin kommer att förändras och att du kan svettas mer totalt. Du kan utveckla akne, som i vissa fall kan vara besvärande eller svår, men vanligtvis kan hanteras med god hudvårdspraxis och vanliga aknebehandlingar. Vissa människor kan behöva receptbelagda läkemedel för att hantera akne, diskutera detta med din leverantör. I allmänhet toppar akne svårighetsgrad under det första behandlingsåret och förbättras sedan gradvis. Akne kan minimeras genom att använda en lämplig dosering av testosteron som undviker alltför höga nivåer.

Bröstet kommer inte att förändras mycket som svar på testosteronbehandling. Med det sagt rekommenderar kirurger ofta att man väntar minst 6-12 månader efter testosteronbehandlingens början innan man tar maskuliniserande bröstkirurgi, annars känd som toppoperation, för att först låta konturerna av musklerna och mjuka vävnader i bröstväggen sätta sig in i deras nya mönster.

Din kropp kommer att börja omfördela din vikt. Fett kommer att minska något runt dina höfter och lår. Dina armar och ben kommer att utveckla mer muskeldefinition, med mer framträdande vener och ett något grovare utseende, eftersom fettet precis under huden blir lite tunnare. Du kan också få fett runt buken.

Dina ögon och ansikte kommer att börja utveckla ett mer vinklat, manligt utseende när ansiktsfett minskar och skiftar. Observera att det inte är troligt att din benstruktur kommer att förändras, även om vissa människor i slutet av tonåren eller tidiga tjugoårsåldern kan se några subtila benförändringar. Det kan ta två eller fler år att se det slutliga resultatet av ansiktsförändringarna.

Din muskelmassa ökar, liksom din styrka, även om detta beror på en mängd olika faktorer, inklusive kost och motion. Sammantaget kan du gå upp eller gå ner i vikt när du börjar hormonbehandling, beroende på din kost, livsstil, genetik och muskelmassa.

Testosteron kommer att orsaka en förtjockning av sångkorden, vilket kommer att resultera i en mer manlig röst. Inte alla trans män kommer dock att uppleva en fullständig fördjupning av röstens tonhöjd med testosteron. Vissa kanske tycker att öva olika vokaltekniker eller arbeta med en logoped kan hjälpa dem att utveckla en röst som känns bekvämare och passande. Röstförändringar kan börja inom några veckor efter att testosteron börjat, först med en repig känsla i halsen eller att du känner dig hes. Därefter kan din röst gå sönder när den hittar sin nya ton och kvalitet.

Håret på kroppen, inklusive bröstet, ryggen och armarna kommer att öka i tjocklek, bli mörkare och växa snabbare. Du kan förvänta dig att utveckla ett mönster av kroppshår som liknar andra män i din familj – kom bara ihåg att alla är olika och att det kan ta fem eller fler år att se de slutliga resultaten.

När det gäller håret på ditt huvud: de flesta trans män märker en viss grad av hår i hårbotten i hårbotten, särskilt i templen. Beroende på din ålder och familjehistoria kan du utveckla tunnare hår, manlig håravfall eller till och med fullständigt håravfall. Tillvägagångssätt för att hantera håravfall hos trans män är samma som hos cisgender män; behandlingar kan innefatta den partiella testosteronblockeraren finasterid, minoxidil, som också kallas Rogaine, appliceras på hårbotten och hårtransplantation. Som med CIS-män finns det tyvärr inget sätt att helt förhindra håravfall hos män som är benägna att utveckla detta tillstånd. Be din leverantör om mer information om strategier för att hantera håravfall.

När det gäller ansiktshår varierar skägg från person till person. Vissa människor utvecklar ett tjockt skägg ganska snabbt, andra tar flera år, medan andra aldrig får ett helt tjockt skägg. Precis som med cisgender män, kan trans män ha olika grader av ansiktshårtjocklek och utveckla det i olika åldrar. De som börjar testosteron senare i livet kan uppleva mindre total ansiktshårutveckling än de som börjar i yngre åldrar.

Slutligen kan du märka förändringar i din sinnesuppfattning. När du till exempel rör saker kan de ”känna sig annorlunda” och du kan uppleva smärta och temperatur på olika sätt. Din smak av mat eller dofter kan förändras.

Emotionellt tillstånd förändras

Det andra effekten av hormonbehandling är på ditt emotionella tillstånd.

Puberteten är en berg-och dalbana av känslor och den andra puberteten som du kommer att uppleva under din övergång är inget undantag. Du kanske upptäcker att du har tillgång till ett smalare utbud av känslor eller känslor, eller har olika intressen, smak eller tidsfördriv, eller beter dig annorlunda i relationer med andra människor. För de flesta människor går saker vanligtvis ner efter en period. Vissa människor upplever liten eller ingen förändring i deras känslomässiga tillstånd. Jag uppmuntrar dig att ta dig tid att lära dig nya saker om dig själv och sitta med nya eller okända känslor och känslor medan du utforskar och bekantar dig med dem. Även om psykoterapi inte är för alla, tycker många att arbeta med en terapeut under övergång kan hjälpa dig att utforska dessa nya tankar och känslor, lära känna din nya kropp och dig själv,

Sexuella förändringar

Det tredje effekten av hormonbehandling är på din sexualitet

Snart efter att du börjat med hormonbehandling kommer du troligen att märka en förändring i din libido. Ganska snabbt kommer dina könsorgan, särskilt din klitoris, att växa och bli ännu större när du väcks. Du kanske upptäcker att olika sexhandlingar eller olika delar av din kropp ger dig erotiskt nöje. Dina orgasmer kommer att kännas annorlunda, med kanske mer toppintensitet och större fokus på dina könsorgan snarare än en helkroppsupplevelse. Vissa människor tycker att deras sexuella intressen, attraktioner eller orientering kan förändras när de tar testosteron; det är bäst att utforska dessa nya känslor snarare än att hålla dem på flaska.

Var inte rädd för att utforska och experimentera med din nya sexualitet genom onani och med sexleksaker. Om du har en sexpartner eller partners, involvera dem i dina utforskningar ..

Reproduktionssystemförändringar

Det fjärde effekten av hormonbehandling är på reproduktionssystemet.

Du kanske först märker att dina perioder blir lättare, anländer senare eller har kortare varaktighet, men vissa kanske märker tyngre eller längre varaktiga perioder under några cykler innan de slutar helt.

Testosteron kan minska din förmåga att bli gravid men det eliminerar inte helt risken för graviditet. Transgender kan bli gravida medan de är på testosteron, så om du förblir sexuellt aktiv med någon som kan producera spermier, bör du alltid använda en preventivmetod för att förhindra oönskad graviditet. Transgender män kan använda någon form av preventivmedel, inklusive de många tillgängliga alternativen som inte innehåller östrogen, och vissa som inte innehåller några hormoner alls. Det finns många preventivmedel som är långverkande och inte kräver att du tar ett dagligt piller. Transpersoner kan också använda preventivmedel, även känd som “morgon efter p-piller”. Be din läkare för mer information om de preventivmedel och familjeplanering som finns tillgängliga.

Om du misstänker att du har blivit gravid eller har ett positivt graviditetstest när du tar testosteron, tala med din leverantör så snart som möjligt, eftersom testosteron kan äventyra fostret.

Om du vill ha graviditet måste du stoppa testosteronbehandlingen och vänta tills din leverantör säger att det är okej att börja försöka bli gravid.

Det är också viktigt att veta att det, beroende på hur länge du har varit på testosteronbehandling, kan bli svårt för dina äggstockar att släppa ägg, och du kan behöva rådgöra med en fertilitetsspecialist och använda speciella mediciner eller tekniker, såsom i vitro befruktning, att bli gravid. Dessa behandlingar täcks inte alltid av försäkring och kan vara dyra. Mindre vanligt kan testosteronbehandling få dig att helt förlora förmågan att skapa fertila ägg eller bli gravid

Risker

Medan cisgender män har högre frekvenser av kolesterolrelaterade störningar och hjärtsjukdomar än cisgender kvinnor, har den tillgängliga forskningen om transgender som tar testosteron i allmänhet inte hittat dessa skillnader. Det mesta av forskningen om risken för hjärtsjukdomar och stroke hos transkönade män tyder på att risken inte ökar när testosteron har börjat. På längre sikt saknas dock definitiva studier. Det har föreslagits att risken för andra tillstånd som diabetes eller övervikt ökar genom att man manliggör testosteronbehandling, men faktisk forskning som stöder dessa påståenden är begränsad.

En känd risk är att testosteron kan få ditt blod att bli för tjockt, annars känt som ett högt hematokritantal, vilket kan orsaka stroke, hjärtinfarkt eller andra tillstånd. Detta kan vara ett särskilt problem om du tar en dos som är för hög för kroppens ämnesomsättning. Detta kan förhindras genom att bibehålla en lämplig dos och genom blodprov för att övervaka blod- och hormonnivåer.

Även om tillgängliga data är begränsade verkar det inte som om testosteron ökar risken för cancer i livmodern, äggstockarna eller brösten. Eftersom inte all bröstvävnad tas bort under maskulinisering av bröstkirurgi, annars känd som toppoperation, finns det en teoretisk risk att bröstcancer kan utvecklas i den återstående vävnaden. Det kan dock vara svårt att söka efter bröstcancer i denna vävnad, och det finns risker för ett falskt positivt testresultat. Din leverantör kan ge dig mer information om screening av bröstcancer efter toppoperation.

Livmoderhalscancer orsakas av en infektion med humant papillomvirus eller HPV. HPV överförs sexuellt, oftare genom att ha sexuell kontakt med någon som har en penis. Men personer som aldrig har haft sexuell kontakt med en penis kan fortfarande få en HPV-infektion. HPV-vaccinet kan kraftigt minska risken för livmoderhalscancer, och du kanske vill diskutera detta med din leverantör. Pap-utstryk används för att upptäcka livmoderhalscancer eller förhållanden vid cancer, liksom en HPV-infektion. Din leverantör kommer att ge en rekommendation om hur ofta du ska ha pap-smet. Det är oklart om testosteronbehandling spelar någon roll vid HPV-infektion eller livmoderhalscancer.

Om dina perioder har upphört på grund av testosteronbehandling, var noga med att rapportera eventuell återkomst av blödning eller spotting till din leverantör, som kan begära ultraljud eller andra tester för att vara säker på att blödningen inte är ett symptom på obalans i slemhinnan i livmoder. Ibland kan en sådan obalans leda till ett precanceröst tillstånd, även om detta är sällsynt hos transpersoner. Om du saknar en dos eller ändrar din dos kan det ibland leda till blödning eller spotting. Vissa män kan uppleva en återkomst av fläckar eller kraftigare blödning efter månader eller till och med år av testosteronbehandling. I de flesta fall representerar detta förändringar i kroppens ämnesomsättning över tid. För att vara säker, diskutera alltid eventuella nya eller förändringar av blödningsmönster med din läkare.

Lyckligtvis, eftersom du inte har en prostata, har du ingen risk för prostatacancer och det finns ingen anledning att söka efter detta tillstånd.

Om du har fått bort dina äggstockar är det viktigt att hålla kvar minst en låg dos hormoner efter operation till minst 50 års ålder. Detta hjälper till att förhindra en försvagning av benen, annars känd som osteoporos, vilket kan leda till allvarliga och inaktiverande benfrakturer.

De flesta som använder maskuliniserande testosteronbehandling kommer att uppleva minst en liten mängd akne. Vissa kan uppleva mer avancerad akne. Ofta svarar denna akne på typiska receptfria behandlingar, men i vissa fall kan receptbelagd medicin krävas. Akne når vanligtvis topp under det första behandlingsåret och börjar sedan förbättras.

Medan könsbekräftande hormonbehandling vanligtvis resulterar i en förbättring av humöret, kan vissa människor uppleva humörsvängningar eller en förvärring av ångest, depression eller andra mentala hälsotillstånd som ett resultat av de förändringar som är förknippade med att starta en andra puberteten. Om du har några psykiska hälsotillstånd rekommenderas att du fortsätter att diskutera med en psykiatrisk leverantör när du börjar hormonbehandling.

Andra medicinska tillstånd kan påverkas av könsbekräftande hormonbehandling, även om forskning saknas. Dessa inkluderar autoimmuna tillstånd, som ibland kan förbättras eller förvärras med hormonskift, och migrän, som ofta har en hormonell komponent. Fråga din läkare om du har ytterligare frågor om riskerna, hälsoövervakningsbehov och andra långsiktiga överväganden när du tar hormonbehandling.

Några av effekterna av hormonbehandling är reversibla om du slutar ta dem. I vilken grad de kan vändas beror på hur länge du har tagit testosteron. Klitoritillväxt, ansiktshårtillväxt, röstförändringar och manlig håravfall är inte reversibel.

Testosteronbehandling närmar sig

Testosteron finns i flera former. Injektioner ges vanligtvis bäst varje vecka för att bibehålla jämna nivåer av testosteron i blodet. Studier har visat att användning av en mindre nål och injektion med subkutan eller under huden, är lika effektiv som det intramuskulära tillvägagångssättet, vilket innebär att en större nål injiceras djupare i muskeln. Förutom injektioner finns det gel och fläckar som kan appliceras på huden dagligen. Gelén appliceras på huden och när den är torr kan du simma, duscha och ha kontakt med andra. Plåstret tillåter också simning, dusch, motion och kontakt med andra. Alla dessa former fungerar lika bra när doseringen justeras för att uppnå önskade hormonnivåer, och beslutet om vilken form som ska användas bör mest baseras på dina önskemål.

Ett annat alternativ för testosteron är användningen av pellets under huden. Dessa infogas varannan månad via ett mindre in-office-förfarande. Be din läkare om mer information om detta tillvägagångssätt.

Nyligen har en oral form av testosteron, som tagits som ett piller två gånger dagligen, godkänts för användning. Det finns potentiella risker för högt blodtryck när du tar detta läkemedel, så extra steg måste vidtas för att övervaka din hälsa om du väljer att använda denna form av testosteron. Be din läkare om mer information om detta tillvägagångssätt.

Oavsett vilken typ av testosteron du tar är det viktigt att veta att intag av mer testosteron inte kommer att få dina förändringar att gå snabbare, men kan orsaka allvarliga biverkningar eller komplikationer. Överdrivet testosteron kan leda till humörsymptom eller irritabilitet, uppblåsthet, kramp i bäckenet eller till och med en återgång av menstruationen. Höga nivåer av testosteron resulterar också i ökade östrogennivåer, eftersom en procentandel av allt testosteron i kroppen omvandlas till östrogen. Generellt används inte östrogenblockerande läkemedel som en del av maskuliniserande hormonbehandling.

Andra läkemedel som kan användas inkluderar gestagener, som är hormoner som liknar eller är identiska med de som tillverkas av kroppen för att upprätthålla en balans i livmodern. Dessa hormoner kan användas i fall där perioder fortsätter efter att testosteronnivåerna har optimerats. Dessa hormoner kan orsaka humörsvängningar, uppblåsthet och andra biverkningar, så det rekommenderas att du diskuterar dessa läkemedel vidare med din leverantör om de ska användas.

Slutliga tankar

Och slutligen, kom ihåg att alla förändringar som är förknippade med puberteten som du håller på att uppleva kan ta år att utveckla. Att starta hormonbehandling på 40-, 50-talet eller längre kan medföra mindre drastiska förändringar än man kan se när man börjar övergå i en yngre ålder på grund av den ackumulerade livstidsexponeringen för östrogen och minskande respons på hormoneffekter när man närmar sig klimakteriet. . När du väl har uppnått testosteronnivåer för män, tar högre doser inte snabbare eller mer dramatiska förändringar, men de kan leda till fler biverkningar eller komplikationer.

Nu när du har lärt dig om effekterna av maskuliniserande hormonbehandling, liksom risker och specifika medicineringsalternativ, är nästa steg att prata med din leverantör om vilken metod som är bäst för dig. Jag är så glad att du har valt att lita på UCSF Transgender Care för att tillhandahålla din hälsa och könsövergång. Besök transcare.ucsf.edu för mer information om vårt program och våra tjänster. Jag önskar er all lycka när ni börjar den här spännande nya livsfasen av självförverkligande. Tack för att du läste och för att ta hand om din hälsa.