Bockhornsklöver

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) är en växt som blir ca 60–90 cm lång. Det är en medlem av senapsfamiljen. Denna växt har gröna löv, små vita blommor och kapslar som rymmer små, gyllenbruna frön. Det växer i ett tropiskt klimat.
Bockhornsklöver har använts i alternativ och kinesisk medicin för att bota hudproblem och en mängd andra sjukdomar i tusentals år.
Det har nyligen blivit populärt som en vanlig krydda och förtjockningsingrediens i hemmet. Det kan också hittas i en mängd olika varor, inklusive tvål och schampo.
Förutom dess näringsrika värde används bockhornsklöverfrön och pulver också i många indiska recept på grund av deras något söta och nötiga smak.

Bakgrund

I Medelhavsområdet, södra Europa och västra Asien är bockhornsklöver en klöverliknande ört som har använts i tusentals år. Dess frön, som har en distinkt lönnsirap doft och smak, har använts i både matlagning och läkemedel i århundraden. Kryddblandningar inklusive bockhornsklöver är populära, men det används också som aromkomponent i livsmedel, drycker och cigaretter. Extraherad bockhornsklöver används också vid tillverkning av tvålar och kosmetika.
Bockhornsklöver användes traditionellt i Nordafrika, Asien och södra Europa för att behandla diabetes och för att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Bockhornsklöver har en lång historia av användning i dessa regioner.
Fe nugreek annonseras som ett näringstillskott för diabetes, menstruationskramper och andra sjukdomar samt ett sätt att öka mjölkförsörjningen hos kvinnor som ammar.

Hur mycket vet vi?

Trots att vi saknar högkvalitativ forskning om bockhornsklöverns inverkan på hälsoproblem har vi en anständig mängd information om örtens eventuella negativa effekter.

Vad har vi lärt oss?

Bockhornsklöver har varit inblandad i minskningen av blodsockernivåerna hos patienter med diabetes eller prediabetes, enligt ett litet antal undersökningar, även om majoriteten av dessa studier var av låg vetenskaplig kvalitet.
Det är oklart om bockhornsklöver hjälper till att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar; forskning har gett motstridiga resultat i detta avseende.
Det räcker inte att dra några slutsatser om användningen av bockhornsklöver för olika hälsoproblem.
Effekterna av bockhornsklöver på funktionen av fettvävnad och tarmmikrobiotans sammansättning (bakterierna som finns i matsmältningssystemet) hos möss undersöks i forskning som delvis stöds av National Center for Complementary and Integrative Health.

Bockhornsklöver testosteron

Bockhornsklöver testosteron piller används ofta av män som söker efter ett naturligt tillvägagångssätt för att öka sina testosteronnivåer utan användning av hormoner.

Både män och kvinnor producerar testosteron, som har en mängd olika effekter på deras sexuella prestanda, energinivåer, kognitiv funktion, benhälsa och humör bland annat.

Dina testosteronnivåer sjunker naturligt när du blir äldre, och hälsoproblem som fetma och diabetes är kopplade till låga testosteronnivåer, oavsett din ålder vid tidpunkten för diagnosen.

Testosteron otillräcklighet, även känd som hypogonadism, tros drabba upp till 39 procent av män över 45 år, enligt vissa uppskattningar. Hormonbehandling används vanligtvis för att behandla denna sjukdom, men vissa människor väljer naturliga alternativ såsom växtbaserade kosttillskott.

Bockhornsklöver biverkningar

Bockhornsklöver biverkningar kan vara i form av en allergisk reaktion symtom bestående av: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad i ansikte, läppar, tunga eller hals, söka brådskande läkarvård.

Trots att inte alla negativa effekter har identifierats anses bockhornsklöver vara potentiellt säker när den används under en kort tid.

Om du utvecklar något av följande symtom, sluta ta bockhornsklöver och kontakta din sjukvårdspersonal direkt:

 • Svår hypoglykemi kännetecknas av följande symtom: akut svaghet, desorientering, skakningar, svettning, hög hjärtfrekvens och svårigheter att tala; illamående och kräkningar; snabb andning; svimning; och anfall (kramper); eller
 • Blåmärken eller blödningar som är ovanliga

Följande är exempel på vanliga biverkningar:

 • Diarré, magbesvär och gas är alla möjliga symtom.
 • Urinen har en distinkt “lönnsirap” lukt.

Fenugreek man biverkningar

Bockhornsklöver anses vanligtvis vara säker och tolereras väl hos friska individer. Å andra sidan kan ta bockhornsklöver ibland resultera i biverkningar som illamående och kräkningar samt diarré och matsmältningsproblem som orolig mage och gasbildning (Bethesda, 2019). Andra, mer signifikanta biverkningar har rapporterats, inklusive astmaförvärringar, leverskador och, i ett fall, ett potentiellt dödligt läkemedelssvar i huden som kallas toxisk epidermal nekrolys (Bentele-Jaberg, 2015). Användning av diabetesläkemedel, liksom warfarin eller andra blodförtunnande ämnen, medför risk för negativa farmakologiska reaktioner. Om du är känslig för jordnötter eller andra baljväxter bör du informeras om att du kan uppleva ett allergiskt svar mot bockhornsklöver.

Bockhornsklöver fördelar

Trots det faktum att bockhornsklöver har en mängd traditionella applikationer, finns det inga högkvalitativa vetenskapliga bevis för att bockhornsklöver piller eller te kan lindra eller förhindra någon medicinsk sjukdom.

Sänka blodsockret

Bockhornsklöver utsädespreparat har undersökts för deras förmåga att förbättra blodsockerhantering hos personer med diabetes samt för att förhindra progression från prediabetes till typ 2-diabetes.

Djurstudier visade särskilda effekter som skulle stödja denna användning, såsom en avmattning av glukos matsmältning och absorption, vilket skulle vara förenligt med denna applikation.

Mänsklig forskning, å andra sidan, har inte kunnat avgöra vilka vägar som kan minska blodsockernivåerna.

Enligt en metaanalys av 10 kliniska studier på människa sänker bockhornsklöverfrön blodglukos, tvåtimmarsglukos och hemoglobin A1c-nivåer i blodet.

Dessa biverkningar observerades mestadels i prövningar som använde höga doser av läkemedlet. Författarna påpekade å andra sidan att alla papper som ingick var av dålig kvalitet, med metodologiska brister och publiceringsbias bland deras många brister.

Produktion av bröstmjölk

Bockhornsklöverfröte och bockhornsklöverfrötabletter är båda populära folkbehandlingar för att öka bröstmjölksförsörjningen hos kvinnor som ammar. Några av beståndsdelarna i bockhornsklöver anses producera östrogenliknande effekter på kvinnor. Även om det har gjorts vissa studier om detta har resultaten hittills varit inkonsekventa.

Bland resultaten av ett stödjande forskningsexperiment var att volymen bröstmjölk som producerades av gruppen som fick bockhornsklöver te var betydligt högre, och deras spädbarn återfick sin födelsevikt betydligt tidigare jämfört med placebo- och kontrollgrupperna.

Det är möjligt att den viktigaste fördelen är psykologisk i naturen. Personer som ammar har rapporterat kände fördelar med att konsumera bockhornsklöver i studier, vilket sannolikt kommer att ge dem självförtroende att fortsätta amma.

Menskramper

Menstruationskramper har traditionellt behandlats med bockhornsklöverfrön och te, enligt folklore. Enligt en omfattande analys av forskning som publicerades 2016 finns det bara minimala bevis för att stödja denna praxis.

En forskning utvärderade effektiviteten av bockhornsklöver frö tabletter till placebo. Resultaten av den dubbelblinda, randomiserade, placebokontrollerade studien visade att gruppen som fick bockhornsklöverkapslarna upplevde större smärtreduktion och kortare varaktighet av smärta.

Fenugreek testosteron

Medan det har varit lite studie om användningen av bockhornsklöver för att öka testosteronnivåer, Man tror att kemikalier som kallas furostanolic saponiner kan kunna bidra till stimulering av testosteron syntes.

En liten studie publicerad i Phytotherapy Research i 2011 visade att ett tillägg som innehåller bockhornsklöver extrakt och andra mineraler förbättrade många element av libido men hade inte en meningsfull effekt på testosteronnivåer.

Manliga individer som deltog i ett övervakat motståndsträningsprogram i åtta veckor och som tog bockhornsklöver glykosidfraktionskapslar testades för testosteronnivåer, och de som tog placebo jämfördes med dem som tog bockhornsklöver glykosidfraktionskapslar.

Bockhornsklöver kvinna

Det finns ett antal spännande metoder där bockhornsklöver kan gynna kvinnors hälsa och välbefinnande. Detta tillägg, tas dagligen i kapselform, kan hjälpa dig att öka mjölkproduktionen när du ammar om ditt utbud är dåligt eller du kompletterar. När kvinnor tar bockhornsklöver bör de märka en ökning av utbudet senast den tredje dagen, och de bör kunna avbryta regimen när leveransen har fastställts eller inte längre krävs.

Diosgenin, en naturligt förekommande kemikalie som finns i bockhornsklöver som har visat sig vara ett cancerläkemedel, kan också användas för att lindra menstruationskramper och värmevallningar hos vissa människor. Det kan till och med hävdas att detta är en av anledningarna till att bockhornsklöver har naturliga fördelar för bröstutvecklingen hos vissa kvinnor.

På grund av möjligheten att bockhornsklöver kan stimulera livmodern, kan det potentiellt användas för att inducera leverans om det behövs. Innan du försöker detta och riskerar att skada ditt barn, se till att du får tillstånd från din läkare.

Bockhornsklöver bra för

Bockhornsklöver är en unik växt som har använts inom alternativ medicin under mycket lång tid.

Forskningen tyder på att bockhornsklöver erbjuder fördelar för att minska blodsockernivåerna, höja testosteron och förbättra mjölkförsörjningen hos ammande kvinnor, bland annat.

Bockhornsklöver har också visat sig sänka kolesterolnivåerna, minska inflammation och hjälpa till med hanteringen av hunger, men mer studier behövs inom vart och ett av dessa områden.

Bockhornsklöver sexlust

Män som tar bockhornsklöverextrakt har rapporterat en ökning av sin sexlust på minst en fjärdedel, enligt forskningen.

Termen “afrodisiakum” har tillämpats på en mängd olika måltider under historiens gång. Endast ett fåtal har dock överlevt rigorösa tester av klinisk forskning. Bockhornsklöver kan nu skryta om vad den har åstadkommit.

En ny studie har upptäckt att kemikalier som kallas saponiner som finns i bockhornsklöverfröet kan öka syntesen av manliga könshormoner, inklusive testosteron.

Bockhornsklöver träning

En ny kombination av näringsämnen, STS® Tribulus / Maca / Bockhornsklöver Kapslar ger näringsmässiga stöd för manliga prestanda genom en unik kombination av komponenter.

Innehåller bland annat Pod Fruits och Deras Derivat, samt majs och dess derivat. Innehåller inga allergener som krävs för att deklareras.

Bockhornsklöver köpa

Enhet
100g

FRÅN
16.20  Krona

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) är en blommande växt i familjen Fabaceae som växer som en årlig. Frön och löv av denna växt används ofta som ingredienser i kök från Syd- och Centralasien. Historiskt sett har bockhornsklöver använts för att producera pitaliknande bröd i det antika Egypten, där det kombinerades med majs för att skapa en deg. Smaken av bockhornsklöver har karakteriserats som något söt och något bitter, med en jordig underton. Det är en nyckelkomponent i bland annat currypulver och kinesiska femkryddadeblandningar.

Så här använder du:

Bockhornsklöver har en unik smak som är söt och nötig, med en svag bitter underton i bakgrunden. När de används i kryddblandningar och hotpots ger dessa frön en underbar, rostig “bränd socker” smak. Om bockhornsklöverfrön konsumeras okokta eller överdrivs, kan de vara hårda att smaka. Alternativt kan de gradvis torrrostas vid extremt låg värme för att förhindra detta problem. Fenjiekfrön kan användas hela eller krossade, och används traditionellt för att smaksätta curry, soppor, charkade kött och pickles, liksom chutneys och pitabröd i hela Mellanöstern. De är mycket utmärkta när de serveras med sauterade gröna, såsom spenat eller kål. För att förbereda en örtinfusion, blötlägg fröna i varmt vatten i några minuter. De kan också läggas till andra örtteblandningar.

Bockhornsklöver viktminskning

Bockhornsklöver finns på en mängd olika sätt, men den enklaste applikationen är som en kulinarisk krydda.

Bockhornsklöverfrön kan användas hela eller krossade i kryddblandningar eller torra gnuggar, medan bockhornsklöverblad kan användas för att smaksätta curry, grytor och soppor. Bockhornsklöverblad kan användas för att smaksätta curry, grytor och soppor.

Även om de flesta mänskliga forskning har visat att bockhornsklöver kan hjälpa dig att gå ner i vikt, har de flesta studier visat att större doser av örten, såsom de som finns i isolerade bockhornsklöverfibrer eller koncentrerade bockhornsklöverextrakt, är nödvändiga för att se resultat.

Bockhornsklöver kosttillskott finns i tablett- eller kapselform, samt i kombination med andra komponenter i en mängd olika tilläggsblandningar.

Dessutom finns bockhornsklöverfröpulver, som framställs av pulveriserade frön från bockhornsklöverplantan.

Dessutom används bockhornsklöver ofta vid ayurvedisk behandling, där det vanligtvis intas som örtinfuserat vatten.

För att göra bockhornsklövervatten, även känt som methivatten, blötlägg 1-2 teskedar bockhornsklöverfrön i vatten över natten i många timmar.

Det är vanligt att vissa värmer upp bockhornsklövervattnet innan de dricker det och smuttar på det som om de skulle dricka te. Det är vanligt att det tas första sak på morgonen på fastande mage för att kickstarta dagen.

Vad är bockhornsklöver bra för?

Bockhornsklöver bra för:

 1. Sänker kolesterolhalten i blodet
 2. Minskar risken för hjärtsjukdomar
 3. Kontrollerar blodsockernivåerna
 4. Hjälper matsmältningen
 5. Hjälper till att motverka sura uppstötningar eller halsbränna
 6. Hjälper dig att förlora vikt
 7. Åtgärd motfever och ont i halsen
 8. Ökar bröstmjölksproduktionen hos ammande kvinnor
 9. Inducerar och underlättar barns födelse
 10. Hjälper till att minska menstruationsbesvär
 11. Hjälper till att öka bröststorleken
 12. Hjälper till attprevent tjocktarmscancer
 13. Hjälper till att lindra hudinflammation och minskar ärr
 14. Hjälper till att behandla hudproblem
 15. Kan hjälpa till att lösa hårproblem

Bockhornsklöver smak

Bockhornsklöverfrön är en av de viktigaste kryddorna i indisk matlagning, och de har en söt, nötig smak som bland annat är suggestiv av lönnsirap och bränt socker. När den äts rå kan den vara ganska bitter; men när den tillagas och blandas med aromater och kryddor förändras den och tillför sötma och smakdjup till saftiga måltider.

Bockhornsklöver pulver

Fröna från bockhornsklöverplantan används för att göra bockhornsklöverpulver, vilket är en krydda. Det är en liten, bladgrön växt vars löv och frön används i kosttillskott respektive kulinariska preparat. Smaken av fröna och pulvret som de producerar är mycket söt och nötig, och många jämför den med lönnsirap i sin sötma och nötiga smak.

Fördelar med Bockhornsklöverpulver för hår

Näringsuppdelningen av bockhornsklöverpulver för hår är en av fördelarna med att använda det. Enligt Dr. Luke, “Bockhornsklöver är en hög källa till järn och protein, som båda är nödvändiga element för hårväxt.” Det påpekades också för henne att det finns aktiva fytokemikalier, särskilt flavonoider och saponiner, som har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Inflammation i hårbotten kan resultera i en mängd ytterligare problem med håret, inklusive utgjutning.

Behandling med antimikrobiell mjäll:

Näringsuppdelningen av bockhornsklöverpulver för hår är en av fördelarna med att använda det. Enligt Dr. Luke, “Bockhornsklöver är en hög källa till järn och protein, som båda är nödvändiga element för hårväxt.” Det påpekades också för henne att det finns aktiva fytokemikalier, särskilt flavonoider och saponiner, som har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Inflammation i hårbotten kan resultera i en mängd ytterligare problem med håret, inklusive utgjutning.

Antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper:

Bockhornsklöver har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper, vilket forskare tror kan bidra till att minska inflammation i hårsäckarna, enligt Dr. Reids resultat. Bockhornsklöverpulver har förmågan att förbättra hårbottens allmänna hälsa genom att minska inflammation.

Minskar håravfall:

Dr. Reid noterar att genom att sänka inflammation i hårfollikeln kan bockhornsklöverpulver bidra till att minimera utgjutning, vilket är viktigt eftersom inflammation är en bidragande faktor till vissa former av håravfall. Enligt henne har studier visat att bockhornsklöverblad också kan användas för att förhindra håravfall genom att öka hårtätheten och sänka håravfallet.

Stärker håret:

Enligt Dr. Luke är bockhornsklöverpulver en hög källa till järn och protein, som båda är nödvändiga komponenter för hälsosam hårväxt. Behandlingar som innehåller protein är särskilt fördelaktiga för dem som har torrt eller skadat hår eftersom de hjälper till att återuppbygga hårskaftet.

Främjar hårväxt:

Enligt Friese är bockhornsklöverpulver en hög källa till vitaminerna A, K och C, liksom folsyra, kalium, kalcium, järn och protein, som alla är nödvändiga element för hårutveckling. Dessutom hjälper bockhornsklöverpulver till att upprätthålla en hälsosam hårbottenmiljö, vilket hjälper till att bilda friskt hår.

Ökar glansen:

Bockhornsklöverpulver, liksom andra proteinbehandlingar, kan hjälpa till med regenereringen av hårskaftet efter att det har skadats av värmeverktyg eller hårfärgningsbehandlingar. De som har torrt, skadat, grov eller lockigt hår “kommer att känna fördelarna med mjukare, blankare hår”, enligt Friese, som ett resultat av att läka skadan.